Vrijdag 27 mei 2011
De generatie Y is nog verdeeld over Het Nieuwe Werken. Dit is de conclusie die we kunnen trekken uit het Stoso congres wat op donderdag 26 mei 2011 in Groningen was georganiseerd. Een groep van ruim 100 studenten van de RuG, Arbeids en Organisatiepsychologie waren vol enthousiasme en met een waslijst aan kritische vragen naar het congres gekomen. Een goed georganiseerd congres waar door middel van plenaire uitleg en vooral veel inzichten tijdens interactieve workshops werden gegeven over Het Nieuwe Werken.
De workshop over leiderschap binnen Het Nieuwe Werken nam ik voor mijn rekening. Wat voor leiderschapsstijl is er nodig en welk type leiders kunnen daar invulling aan geven in de veranderende wereld van Het Nieuwe Werken? Enkele andere specialisten waaronder Kees Froeling van Conclusion, Hans Bos van Microsoft en Friso Westerhuis van Qurius deelden hun ervaringen en inzichten over Het Nieuwe Werken in praktijk. Student Patrick Stam en Promovendus Ferdi de Goede deelden hun inzichten. Dit alles werd door de dagvoorzitter Jeroen Basitaansen in goede banen geleid.
Kritisch en betrokken
Wat ons snel duidelijk werd is dat we te maken hadden met een kritisch en vooral betrokken publiek. Vele vragen werden gesteld wat veel ruimte gaf voor discussie en verdieping van het onderwerp. Het Nieuwe Werken werd initieel gezien als thuiswerken, wat tevens een hardnekkig beeld is wat HNW bijzonder te kort doet. Kees Froeling gaf aan dat HNW vooral ingaat op het nemen van verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld teams die hun planning zelf organiseren in plaats van een centrale planningsafdeling. En wellicht nog belangrijker, HNW is voor elk persoon zelf in te vullen. Er is geen vast model of succesformule die voor iedereen geldt.
HNW en leiderschap
Wat opviel in mijn workshops over leiderschap is dat HNW ook als onveilig wordt ervaren. Zoveel vrijheid en zelfstandigheid is bedreigend, en “hoe kan ik mijzelf laten zien en profileren aan mijn collega’s en leidinggevenden?” Van de leidinggevende wordt ook nogal wat gevraagd. Het dienend of coachend leiderschap is op zich niet nieuw, maar wat moet deze leidinggevende dan kunnen? Het werd al snel duidelijk dat het niet moeilijk is om het profiel van een dienden en coachend leider te schetsen. En… dat leiderschap… is toch een vak apart!
HNW, een vast model
Het werd duidelijk dat er gezocht werd naar “het model van HNW”. En tja, dat is binnen HNW nu net waar het niet om gaat. De vorm van werken krijgt binnen HNW veel aandacht. Wat naar mijn mening belangrijker is, is wat nu de daadwerkelijke toegevoegde waarde is van de organisatie waar je werkt, en welke bijdrage jij daaraan levert. De volgende vraag die je jezelf kan stellen is hoe je die bijdrage op zo’n effectief mogelijk manier ‘doet’, waarbij alle vormen van werken mogen. En als je dan met je leidinggevende afspreekt wat je daarvoor nodig hebt om dat te bereiken (kennis, ervaring, gedrag, faciliteiten, sturing) dan wordt het bereiken van het doel en feest en een creatieve ontdekking!
Er valt nog veel te doen om mensen uit te leggen dat HNW meer gaat over zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid en dat flexwerken daarbinnen een element is. En daarin hebben ‘nieuwe’ leiders een belangrijke rol om werknemers ‘in te leiden’ in die reis en ontwikkeling.
Een hele leuke dag met weer veel nieuwe inzichten en leuke contacten!