Het Nieuwe Werken vraagt teveel veranderingen.
De week van Het Nieuwe Werken hebben we net achter ons gelaten. Er wordt zichtbaar in de media meer en meer aandacht gegeven aan de nieuwe vorm van werken. Daarmee ontstaan er op de diverse forums vele discussies tussen voor- en tegenstanders van HNW, en van geinteresseerden die willen weten wat HNW is.

Vele cijfers van onderzoeken worden bekend gemaakt. Ervaringen van de early adapters worden besproken, en soms met veel passie en emotie worden de positieve en negatieve ervaringen bekend gemaakt. Veelal is het visie en ervaringen delen, en soms krijgt de discussie een wending dat voor- en tegenstander willen winnen.

Volgens de tegenstanders is ‘Het Nieuwe Werken’ vooral niet nieuw en een hype, het vraagt teveel veranderen in een korte tijd, mensen willen en kunnen deze vormen van werken niet aan, en het zal niet slagen doordat management en leiding blijft controleren in plaats van geven van vertrouwen en verantwoordelijkheid.

Ook hier is het de vraag of HNW gebaat is bij ‘winnen of verliezen’.

Veranderen of ontwikkelen?
Ruim 10 jaar geleden was je een YUP wanneer je op straat met je mobiele telefoon belde. Nu zien we de jeugd ‘handsfree’ op de fiets actief met hun sociale netwerk. Een telefoon kon tot voor kort bellen en sms’en, nu is de smartphone niet meer aan te slepen en zijn we 24/7 online. We wilden allemaal een snelle(re) pc op ons bureau, nu is een laptop – netbook – Ipad niet meer weg te denken. Wanneer je geld wilde lenen moest je naar de bank, tegenwoordig is crowdfunding een nieuwe trend.

Is dit nu veranderen of ontwikkeling of beide?

Mensen hebben een bijzonderen eigenschap; wanneer er in onze omgeving een verandering waarneembaar is die direct voor ons gevolg heeft, en vooral iets wat we niet leuk vinden of niet volledig begrijpen en kunnen overzien, dan heet dat ‘verandering’ en roept direct weerstand op.
Wanneer een verandering waarneembaar is die we wel leuk vinden en kunnen overzien, dan noemen we dat ‘ontwikkeling’ en zien we dat mensen met veel energie en passie deze ontwikkeling volgen en zich zelf direct eigen maken.

Waarom zou ik…?
Onze wereld ontwikkelt zich in een hoog tempo, mede aangejaagd door de ICT ontwikkeling. Opmerkelijk is dat vormen van werken daarbinnen klaarblijkelijk achter lopen, en ‘nieuwe vormen van werken’ stevig ter discussie staan. We zien een groeiende- en ontwikkelende groep van zelfstandigen die hun diensten op tijdelijke- en zelfstandige basis aanbieden. We zien crowdsourcing op verschillende niveau’s verder ontwikkelen en een steeds professionelere vorm aannemen. We zien bedrijven en organisaties stoeien met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en orienterend op Het Nieuwe Werken.

We zien ook dat er op verschillende gebieden een noodzaak ontstaat zoals de komende vergrijzing, te verwachte tekorten op de arbeidsmarkt en de druk op onze infrastructuur en voorzieningen.

Waarom richten vele bedrijven zich nog steeds op het vullen van vacatures in plaats van het aanbieden van concreet geformuleerde projecten en doelstellingen?
Waarom hechten vele werknemers nog veel waarde aan een eigen bureau en gaan ze ‘naar het werk’?
Waarom spreken we nog steeds over ‘werkgever’ en ‘werknemer’?
Waarom noemen we werken nog steeds ‘werk’?

Zoals Henry Ford ooit zei;”als ik aan mijn klanten had gevraagd wat zij wilden, dan hadden ze gezegd, snellere paarden”.

En de winnaar is….